Η παγίδα των "ιδιαίτερων μαθημάτων"
Όλοι στην πορεία μας στο χώρο της εκπαίδευσης έχουμε συναντήσει μαθητές, γονείς και ενηλίκους που έχουν ταλαιπωρηθεί έχοντας χάσει πολύτιμο χρόνο και χρήμα με ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι. Όσοι κάνουν τέτοιου είδους μαθήματα δεν υποχρεώνονται από τις συνθήκες να διαφοροποιούν τις μεθόδους τους, ούτε είναι δυνατόν να καλύψουν αρκετούς ή όλους τους μαθησιακούς τύπους και χαρακτήρες μαθητών, να υποκαθιστούν τη δυναμική της ομάδας και να εκφράζουν την πολυδιάσταση της εποχής μας. Το ιδιαίτερο μάθημα της ξένης γλώσσας καταλήγει, μετά τα πρώτα στάδια, σε μια απομονωτική, μονόπλευρη προσέγγιση που μπορεί να οδηγήσει σε μαθησιακό τέλμα και αφόρητη πλήξη διότι δεν προωθεί την επικοινωνία, την συνομιλία και την άμεση χρήση της γλώσσας των συμμαθητών μιας τάξης. Πριν καταλήξει λοιπόν κάποιος σε αυτή την επιλογή θα πρέπει να αναλογιστεί τις αρνητικές επιπτώσεις όπως:
~ την ανεπάρκεια του καθηγητή ή την ανυπαρξία τυπικών, αλλά κυρίως ουσιαστικών προσόντων.
~ την ανεπαρκή ή ανύπαρκτη μεθοδολογία διδασκαλίας.
~ την ανεπαρκή διδακτέα ύλη ανά τάξη.
~ τα ανεπαρκή διδακτικά μέσα.
~ τον ανεπαρκή έλεγχο προόδου του μαθητή με τακτικά αξιόπιστα τεστ.
~ τη μη δυνατότητα ελέγχου της αποτελεσματικότητας του καθηγητή.
Όσο για την άποψη πως ο μαθητής με το ιδιαίτερο κερδίζει χρόνο, καλό είναι να αναλογίζεται ο γονέας τι χάνει το παιδί από τα πλεονεκτήματα της τάξης για να κερδίσει το χρόνο αυτό, και αν αυτό το κέρδος είναι ουσιαστικό (οδηγεί δηλαδή στην απόκτηση πτυχίου).
Αντιθέτως, κανείς δεν πρέπει να αγνοεί ότι το μάθημα στην τάξη είναι αναντικατάστατο, γιατί αποτελεί πρωταρχικά κοινωνική εκδήλωση. Το παιδί αποτελώντας μέρος μιας ομάδας, έχει τη δυνατότητα να συγκριθεί με τους συμμαθητές του, να συμμετέχει σε παιχνίδια, ομαδικές εργασίες, δραστηριότητες και να μετρήσει τις δυνάμεις του σε ένα περιβάλλον γόνιμης άμιλλας. Η σημερινή εποχή απαιτεί τη συνεργατική μάθηση που οδηγεί στην ομαδική εργασία, γιατί τα προβλήματα της κοινωνίας είναι πολυσύνθετα και το άτομο πρέπει να μάθει να συνεργάζεται με τους γύρω του. Η τάξη αποτελεί μια μοναδική εμπειρία, ενώ όταν το παιδί είναι μόνο του απέναντι σ'έναν ενήλικα δυσανασχετεί γιατί αισθάνεται απομονωμένο και αποξενωμένο.
Επίσης, η χρήση της τεχνολογίας που διαθέτει ένα οργανωμένο Κέντρο Ξένων Γλωσσών και δεν διαθέτει ο καθηγητής του ιδιαίτερου, συμβάλλει στη θετικότερη εμπέδωση και είναι ένα μοναδικό πλεονέκτημα. Η σύνθεση μιας τάξης 8 - 10 ατόμων σε Κέντρο Ξένων Γλωσσών είναι ένα κράμα προσωπικοτήτων με διαφορετικές καταβολές, διαφορετικούς μαθησιακούς τύπους και διαφορετικά ταλέντα. Η εξειδίκευση, η εμπειρία και οι πολιτισμικές καταβολές του κάθε εκπαιδευτικού χρωματίζουν, εμπλουτίζουν και διαφοροποιούν κάθε μάθημα.
Η υιοθέτηση νέων μεθόδων διδασκαλίας, η διαρκής επιμόρφωση των καθηγητών και η πληθώρα των εποπτικών μέσων (video, computer, multimedia, διαδραστικό πίνακα) στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών ολοκληρώνει τη σύνθεση ενός ιδανικού περιβάλλοντος για τη διδασκαλία κάθε μαθησιακού τύπου μαθητή, που θα εκμεταλλεύεται ισόρροπα τις δυνατότητές του, την ομάδα της τάξης του και το περιβάλον, ανάλογα με τις απαιτήσεις της μάθησης. 

(Αναδημοσίευση από την εφημερίδα της PALSO)